Ulusal veya uluslararası burs, üniversite ve iş başvurularında istenen Motivasyon Mektubu nasıl yazılır bu yazımızda ondan bahsedeceğiz.
Motivasyon mektubu çoğu kişinin hazırladığı ancak yüksek oranda başarısız olduğu bir konudur. Kolay gibi görünmekle birlikte birçok hataya açık olan detaylar üzerinde çalışılması gereken bir yazıdır. Ancak birkaç pratik ve kolay teknikle diğer adayların arasından sıyrılmanız çok kolay.
Motivasyon mektubu sizi karşı tarafa neden gruplarına dahil etmeleri gerektiğini anlatan, yolculuğunuzun onların aradıkları şeyle uyumlu olduğuna ikna ettiğiniz bir yazıdır. Bu nedenle motivasyon mektubunu yazarken amacınızda net olduğunu çok iyi ifade etmeniz gerekir.
“Peki nereden başlayacağım?”
Yapmanız gereken ilk iş motivasyon mektubunuzda olması gerektiğini düşündüğünüz her şeyi bir yere not etmeniz. Başvurmak istediğiniz alanın kilit noktalarını iyi belirlerseniz istenen özelliklerle sizde olan yeteneklerin çok iyi eşleştiğini gösterebilir ve kendinizi öne çıkarabilirsiniz. Bütün bunları ortaya koyduktan sonra hadi gelin artık yazmaya başlayalım.
Motivasyon mektubunun bir sayfayı geçmediğini ve ortalama 400 – 600 kelimeden oluştuğunu göz önünde bulundurursak cümlelerin içeriğini, sırasını ve yapısını özenle hazırlamak gerekir. Lafı fazla uzatmadan gerekli ayrıntıları eklediğinizden emin olarak başlayın.
Açık, net ve kompleks olmayan cümleler kullanmak her zaman kazandırır. Kendinize olan özgüveninizi vurgularken cümlelerin yargılayıcı veya üstten bakan bir dille yazılmadığına dikkat edin.
Motivasyon mektubunuzu başvurduğunuz fırsatın sizin için olduğunu birkaç soruya yanıt vererek onlara açıklayın. Neden onların grubunda olmak istiyorsunuz? ve yapacağınız şeylerle onlara neler sunabilirsiniz?
Motivasyon mektubunda bu tavsiyelere uymanın yanı sıra, bir motivasyon mektubunun standart yapısını göz önünde bulundurmalısınız. Motivasyon mektubunuzun gönderildiği kurum veya şirketin ne kadar resmi olduğuna bağlı olarak giriş selamlaması yapmanız gerekir. “Sayın Bay / Bayan..” veya “Sayın (iş unvanı / pozisyonu) gibi örnekleri çoğaltabiliriz Ardından, motivasyon mektubunuzu yazmanızı sağlayan gerekçelerinizi yukarıda anlattığımız şekilde özen göstererek giriş paragrafına geçmelisiniz. Bu paragrafta açılmış olan pozisyon veya fırsattan nasıl haberdar olduğunuzu ve başvurmak için ilginiz olduğunu yazmalısınız tıpkı şu örnekler gibi: “Sizinle iletişime geçiyorum çünkü..”, “Bu mektupta ilgimi belirtmek istiyorum…” gibi yaygın olan kalıp cümleleri kullanabilirsiniz.
Motivasyon mektubunuzun gövdesi, açılmış olan pozisyonla ilgili yeteneklerinizi, becerilerinizi, daha önce uyguladığınız benzer teknik ve yöntemleri, niteliklerinizi ve ilgi alanlarınızı ana hatlarıyla belirttiğiniz uzunluğu iki paragrafı geçmeyen bölümdür. Karşı tarafı ikna edici açıklamaları burada yapmalısınız. Yazını okuyan kişide merak uyandırıp sonuna kadar okumaya devam ettirebilmelisiniz. Geçmişiniz ve hırslarınızı fazla abartılı veya çarpıtan cümlelerden kaçınarak ifade edebilmelisiniz.
Ve geldik sonuç bölümüne. Bu bölümde neden bu pozisyonla ilgilendiğinizi vurgulamanız gerekir. Son olarak teşekkür edin ve “Saygılarımla” gibi resmi bir kapanış ve tam adınızı ekleyin.
Bu zamana kadar motivasyon mektubunda neler olmalı, nasıl yazılmalı ondan bahsettik. Gelin şimdi Motivasyon mektubunun hangi nedenlerden dolayı başarısız olabileceğine bakalım.
Motivasyon mektubunun başarısız olmasına neden olan eylemler nelerdir?
- Mektubun pozisyon için uygun olmadığını gösteren bilgileri içermek: Pozisyon için uygun olmadığınızı gösteren bilgiler mektubun geri çevrilmesine neden olabilir.
- Mektubun hedefsiz olması: Mektubun pozisyon için uygun olduğunuzu kanıtlamak için yazılmamış olması, mektubun geri çevrilmesine neden olabilir.
- Özelliklerinizi ve deneyimlerinizi pozisyon için uygun şekilde vurgulamamak: Özelliklerinizi ve deneyimlerinizi pozisyon için uygun şekilde vurgulamadığınızda, pozisyon için uygun olmadığınızı gösterebilirsiniz.
- Örnekler vermemek: Özelliklerinizi ve deneyimlerinizi kanıtlamak için örnekler vermemek, mektubun geri çevrilmesine neden olabilir.
- Pozisyon için ne kadar istekli olduğunuzu ve ne kadar uygun olduğunuzu belirtmemek: Pozisyon için ne kadar istekli olduğunuzu ve ne kadar uygun olduğunuzu belirtmemek, mektubun geri çevrilmesine neden olabilir.
- Mektubun düzensiz ve amatörce olması: Mektubun düzensiz ve amatörce olması, mektubun geri çevrilmesine neden olabilir.
- Mektubun okunaklı ve anlaşılır olmaması: Mektubun okunaklı ve anlaşılır olmaması, mektubun geri çevrilmesine neden olabilir.
- İşletme dilini kullanmamak: İşletme dilini kullanmamak, mektubun geri çevrilmesine neden olabilir.
Motivasyon mektubunun başarısız olmasına neden olabilecek faktörler arasında şunlar da yer alabilir:
- Mektubun yazım ve dilbilgisi hataları içermesi
- Mektubun okuyucunun ihtiyacına ve ilgisine uygun olmaması
- Mektubun yeterince açık ve net olmaması
- Mektubun amacını ve neden yazıldığını yeterince açıklamaması
Başvurduğunuz alanda öne çıkmak ve okuyucunun dikkatini çekmek istiyorsanız bu konuda verdiğimiz hizmetten yararlanabilirsiniz.
“blog.yaptirma.com.tr” ailesi olarak Motivasyon Mektubu Hazırlama alanında uzman ekiplerimizle sizlere hizmet vermeye hazırız. Unutmayın ki motivasyon mektubu ciddiyetle hazırlanması gereken detaylarla dolu bir dosyadır. Güvenilir, kaliteli ve uzmanlar tarafından hazırlanan hizmet almak istiyorsanız iletişim adreslerimizden ya da talep formumuzdan bize ulaşabilirsiniz.
Ayrıca,
Tüm branşlara özgü ödev, soru, özet, sunum, çeviri, proje (iş ve okul) , tez, makale (dergi yayını veya okul için), rapor, essay, staj defteri doldurma, motivasyon mektubu ve tüm çizim (mimari tasarım vb..) işlemleri hakkında da online olarak tüm şehirlerimize hizmetler vermekteyiz.