Blog Sunum Yaptırma

Blog Sunum Yaptırma

Sunum Hazırlarken zorlanıyor musunuz?

    Bir işe girerken hakkımızdaki bilgileri veya bir ders için araştırdıklarımızı karşı tarafa sözlü ve görsel olarak aktarma biçimine sunum denir. Sunum bir iletişim biçimidir. Alıcıya aktaracağımız içeriği açıklayıcı, merak uyandırıcı veya bilgi verici formlarda sunmak karşı tarafta bırakmak istediğimiz etkiye göre değişir. Günümüzde artık sunum yapmak günlük yaşantımızda sık kullandığımız bir araçtır. Sadece iş veya ders için değil kendimizi sosyal medyada ifade edebilmek için de kullanılmaktayız.

Peki profesyonellerin dikkatini cezbedecek bir sunum nasıl hazırlanır?

Püf noktaları nelerdir? konuya balıklama dalalım.

Sunum yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Sunumda amacınızı açıklamaya hizmet eden konunuzun iyi hazırlanmış olması gerekir. Sunumu yapacağınız mekan, yer, günün saati ve dinleyici kitleniz hazırlayacağınız sunumun süresini etkiler. Dinleyicilerin sizi oflayıp puflamadan, merakla dinlemesini sağlayacak detaylara dikkat etmelisiniz.

       İlk dikkat etmeniz gereken “hazırlık” aşamasıdır. Bu aşama sunum tarihinden ne kadar erken başlarsa o kadar kendinizi güvende ve rahat hissedersiniz. Sunumu nasıl yapacağınıza dair fikrinizin olması da sizi yanlış yapma kaygısından kurtaracaktır. O nedenle iyi yapılmış beyin fırtınası sonuçlarını bir yere not etmeyi unutmayın.
Araştırdığınız tüm bilgileri toplayın ve ardından düzenleme yapın. Yapacağınız sunumun amaç ve konularıyla bağlantı kurarak bir taslak hazırlayın. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta sunum hazırlama tekniklerini kullanmanızdır. Bu iş oldukça önemlidir. Çünkü yaptığınız sunumun başarılı olmasını etkileyen önemli bir faktördür. Sunumunuzu hazırlarken yardıma ihtiyaç duyuyorsanız bize ulaşmanız yeterli olacaktır.
Sunumunuza sadece hatırlatıcıları not olarak eklediğinizden emin olun. Uzun ve karmaşık cümlelerden kaçının. Unutmayın sunum yaparken yazıları okumayacaksınız, anlatacaksınız. Hatırlayacağınız şekilde hazırlanın. Ses tonununuz, duruşunuz,  beden diliniz konunuza ne kadar hakim olduğunuzu ve kendinize güveninizi gösterecektir.
Görsel yardımcılardan yararlanın. Düz bir yazı okumak konunuz ne kadar iyi olursa olsun dinleyicinin dikkatini çekmeyecektir. Yazı puntonuz, yazı tipiniz, sayfada konumlandırmanız, hareketli veya geçişli görsellerin olması dinleyicilerin sizi takip etmesini kolaylaştıracaktır. Hatta bazı sorularla dinleyiciyi de işin içine katarsanız artı puanlar cepte.

Gelelim sunumunuzu hazırladıktan sonra prova yapmaya. Hazırladığınız sunumu ezberlemeye çalışmayın. Topluluk önünde konuşma stresi, sadece ilk giriş cümlenizi söyledikten sonra azalacaktır. Unutmayın, o konuyu sizden daha iyi biliyor olsalardı sizin sunmanıza gerek kalmayacaktı. Araştırmalarınıza ve bilginize güvenin. Açılış cümlenizi ezberlemeniz yeterli. Nasıl bir giriş yapacağınızı biliyorsanız güçlü bir başlangıç yapmış olacaksınız.

Durmaktan ve sessizliğin gücünü kullanmaktan korkmayın. Zamanı iyi ayarlanmış bir duraklama mizaha ve büyük duygusal oluşumlara olanak tanır.

Konuşurken kürsüye asılmaktan veya arkasına saklanmaktan, ellerinizi cebinize sokmaktan, ayaklarınız üzerinde ileri-geri sallanmaktan, tavana veya tek bir noktaya kitlenerek konuşmaktan kaçınırsanız bu işi harika bir şekilde tamamlarsınız.

Eveeet artık sunumunuz hazır! Şimdi bir kontrol etme zamanı.

Hadi gelin bir kaç soruya yanıt arayalım;

  1. Sunumunuz amaca uygun mu hazırlanmış? Konu içeriğinin amacınızla uyuşup uyuşmadığını anlamak için söylediğiniz cümlenin hedefe veya sonuca ulaşmaya nasıl bir katkısı var bakmanız gerekir. Bu konularda kendinizi geliştirmek istiyorsanız mutlaka destek almalısınız.
  2. Seyirci kitlenize doğru hitap ediyor mu? Yaş aralığı, cinsiyet, grup büyüklüğü, kitlenin konu hakkındaki bilgi düzeyi, dinleyicinin sizden ne beklediği gibi konularda doğru bir yaklaşım sergilediniz mi?
  3. Sunumu yapacağınız odanın büyüklüğü, oturma düzeni, ekipman yeterliliği, ışık, gürültü, teknoloji aksamlarının çalışır durumda olup olmaması gibi durumlarda ne kadar hazırlıklı olduğunuz sizi bu işi ne kadar önemseyerek yaptığınızı gösterir. Bu konuda yedekleme yaptınız mı?
  4. Diğer bir önemli husus zamandır. Zamanı verimli kullanmak ve dinleyicilerin dikkatini çekmekte zorlanabileceğinizi hep göz önünde bulundurarak sunum hazırlamalısınız. Günün ilk saatleri dikkatin yoğun olduğu bu nedenle dinleyicinin uyanık olduğu bir zaman dilimidir. Fazla zorlanmadan dikkat çekebilirsiniz ancak  öğleden sonraki saatlerde dikkati toplamak oldukça güçleşir çünkü yemekler yenmiştir ve kan şekeri insanları tatlı bir uykuya doğru çeker.  Bu noktada slaytları okumadığınızdan ve dinleyicileri de işin içine kattığınızdan emin olun. Söz almalarına veya hareket etmelerine izin vermelisiniz. Akşam saatlerinde ise insanların özellikle sizi dinlemeye geldiğini göz önünde bulundurarak süre ayarlamasına ve eğlenceli olmasına dikkat etmelisiniz.
  5. Ve son olarak kendinizden bahsetmeyi atlamayın. İyi bir intiba bırakmak için insanların sizi tanımasına fırsat verin.

Şimdi sıra sizde! Kendinize güven içerisinde sunum yapmak istiyorsanız profesyonel sunum desteğimizden yararlanın.

“blog.yaptirma.com.tr” ailesi olarak sunum hazırlama alanında da hizmet vermekteyiz. Sunum blog yaptırma, slayt blog yaptırma, ptt blog yaptırma, canva blog yaptırma, prezi blog yaptırma alanlarında hizmet almak istiyorsanız iletişim adreslerimizden  ya da talep formundan bize ulaşabilirsiniz.

Ayrıca,

Tüm branşlara özgü ödev, soru, özet, sunum, çeviri, proje (iş ve okul) , tez, makale (dergi yayını veya okul için), rapor, essay, staj defteri doldurma, motivasyon mektubu ve tüm çizim (mimari tasarım vb..) işlemleri hakkında da  online olarak tüm şehirlerimize hizmetler vermekteyiz.

This Post Has One Comment

Bir yanıt yazın